shareimage

TEDx Utrecht 2016

Het is de 27e van januari. Het is zover. Om half 9 gaan de deuren al open voor de early birds die niet langer kunnen wachten op dit legendarische evenement. Voor de derde keer opent TEDx Utrecht zijn deuren, dit keer in het nieuwe Tivoli Vredeburg. Geheel verzorgt met eten, drinken en goodies worden de mensen, en ik ook, lekker gemaakt voor deze dag. Nog heel even wachten en het zal gaan beginnen. Met nog de wallen van te weinig slaap door de zenuwen loop ik naar de koffieautomaat en met een sterke bak espresso staar ik gebiologeerd naar het schema dat voor mijn neus ligt. Dit schema is eigenlijk het enige van de hele dag dat me is tegengevallen. Een goede uitleg over wat de sprekers zouden vertellen ontbreekt, maar prikkelt tegerlijkertijd.

Nog een kleine tien minuten te gaan en een handjevol mensen begeeft zich al naar de Grote Zaal. Ik ga op de tweede rij zitten, omdat ik alles zo goed mogelijk wil zien, wellicht zelfs ruiken als dat kan. En vooruit, ook omdat ik mijn bril ben vergeten en anders de gezichten van de sprekers moeilijk kan onderscheiden. Ik ben neergeploft en niet lang daarna komt er een vrouw naast me zitten die met een grappende opmerking vraagt of de stoel naast me bezet is. Ik gebaar dat ze lekker kan gaan zitten. We delen kort een enthousiasmerend gesprek over wat we hopen te zien vandaag. Ik hoop zelf op sprekers die inhaken op inspiratie en co-creatie. Het liefst met een geweldig levensverhaal erbij over hoe ze hun dromen hebben verwezenlijkt. Mijn hoop blijkt gerechtvaardigd, verschijnende sprekers hebben het over co-creatie en velen, zo niet allen, hebben het over hun verhaal van succes.

De sprekers van Utrecht TEDx 2016:
Pax / Ruben Abels / Bon Verweij / Raphael Fellmer / David van Bodegom / Guido Braam / Mei Nelissen / Tijmen Schep / Esther-Clair Sasabone / Aiman Hassani / Robin Berg / Ben Langeveld & Ingmar Larsen / Ine Gevers / Anna Chojnacka / Robert Overweg / Jeroen Komen / Luk Dewolf / Femke Groothuis / Ronald Rietveld / Egge van der Poel / Marieke Poelmann / Tijl Koenderink / Bright Richards / Scott Kennidy / Adinda van Wely / Chris Baréz-Brown / Tex Empress

De eerste spreker slaat meteen de spijker op zijn kop. Pax, een producer, maar sinds kort ook regisseur, screenwriter, auteur en muzikaal adviseur. Helemaal in het thema van TEDx 2016 Utrecht: Letting go. Vertelt hij zijn verhaal. Het succes dat hij in de begin periode heeft geboekt met Kyteman Orchestra en de jaren van isolement in de jaren daarna. Sinds een jaar is hij hiervan afgestapt en werkt hij met vele mensen samen in een tal van vakgebieden. Wat hij iedereen adviseert: Laat angst voor falen je niet leiden. Ga bezig en wanneer je dan vastloopt, vraag om hulp en je zult het krijgen.

En iedere spreker die op het podium verschijnt heeft een verhaal, een idee of een product bedacht dat op een kleine of grote schaal de wereld verbetert. Een van de voorbeelden is Bon Verweij, een van de sprekers die ik zelf nog even na de tijd heb aan kunnen spreken. Een aantal jaar geleden zag hij de grote voordelen van 3dprinten in de medische wereld al voor zich en nu in 2016 heeft hij al verscheidene operaties gedaan met deze nieuwe technologie. Hij werkt zelf als neurochirurg. De 3D-technologie is een substituut voor primitievere behandelingen die met een soort klei worden gedaan. De resultaten die hij liet zien zijn verbazingwekkend. Nagenoeg niets is te zien van de ernstige ingrepen die hij heeft moeten verrichten. Buitengewoon interessant, ook de manieren die hij voorstelt om je voor te bereiden op een operatie zijn revolutionair. Normaliter moet een chirurg alles uitdenken vanaf een 2d scherm. Wanneer de te opereren lichaamsdelen met alle belangrijke onderdelen wordt uitgeprint door een 3D-printer kunnen de beslissingen over hoe de operatie kan worden gedaan veel beter worden ingeschat op eventuele bedreigingen en gevaren die kunnen plaatsvinden tijdens een dergelijke operatie.

Zo waren er ook enkele sprekers die waren gewoonweg mindblown. Niet alleen door de impact die de producten of diensten zouden kunnen hebben op de wereld, maar ook absoluut door de manier van spreken. Zo ook bij het meisje Mei Nelissen. Nog maar 19(!) jaar en nu al een revolutionaire uitvinding op haar naam staan. The Blue Battery. Er was te weinig tijd om goed in detail te gaan over de werking van het apparaat, maar waar het op neerkomt is dit een energiedrager die kan worden opgeladen door water te gebruiken, niet schadelijk voor het milieu is en vele malen meer energie kan vasthouden dan de gewone batterijen of Lithium-accu’s, die ook nog eens behoorlijk schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Deze uitvinding, met nog maar 19 jaar. Het klinkt gestoord maar bestaat toch. Doet denken aan het Amerikaanse wonderkind Taylor Wilson die in 2013 op een TEDx conference zijn licht deed schijnen op nieuwe manieren om nucleaire reactoren te maken en gebruiken. Ondanks de lichtelijke jaloezie die daarbij gepaard gaat vind ik het geweldig om te zien dat zulke jonge mensen, tot dergelijke innoverende wonderen in staat zijn.

Twee andere sprekers waren Anna Chojnacka en Jeroen Komen. Deze dragen allebei hun steentje bij om kleinere startups, initiatieven of ondernemingen te helpen om te floreren en het beste uit zichzelf te halen. Hoewel het overgrote deel van hun verhaal ging over een uitdaging of droom die ze hebben overwonnen of verwezenlijkt.
Anna is de voorzitter van het bedrijf 1%club. Het bedrijf is een crowdfunding platform waar goede ideeën worden aangemoedigd en verspreidt. Een soort TED maar dan om ideeën voor bedrijven een leven te geven of te laten opbloeien. Haar verhaal ging echter over haar ziekte, MS. Ze kreeg dit nog niet heel lang geleden te horen en met haar goedlopende bedrijf, kinderen en liefdevolle man, leek haar wereld in te storten. Ze vecht hier nu tegen, met de hulp van Wim Hof, ofwel the Iceman. Door te mediteren en gestoorde challenges te volbrengen probeert ze sindsdien weerstand te bieden tegen deze ziekte en met succes.
Jeroen Komen is oprichter van het bedrijf Knoworries. Een bedrijf dat in meer dan tien jaar is uitgegroeid tot een bedrijf met 25 werknemers. Nadat Jeroen had besloten dat het het bedrijfje volwassen was geworden en zijn expertise niet meer nodig had ontsloeg hij zichzelf uit zijn bedrijf. In zijn talk heeft Jeroen het vooral over de tijd hierna. De tijd dat hij zijn hobby weer oppakte, namelijk vliegen en fotograferen. Prachtige foto’s komen voorbij van vrijwel alle landen van Europa, die hij allemaal heeft bezocht. Ook heeft hij het kort over zijn adviserende rol die hij af en toe nog aanneemt om een startup te helpen om zichzelf te profileren of diens basis op te zetten. Een hele interessante man, waar iedere ondernemer nog wat van zou kunnen leren.

Ik heb zoveel van dit evenement geleerd en gretig geworden naar meer van dergelijke dagen en mogelijkheden die iedere spreker leek te bieden. In het verschiet liggen hopelijk enkele interviews met dergelijke mensen. Ik ben in ieder geval dankbaar voor deze inspirerende, interessante en geniale dag. Geweldig!